Buz Pateni

Buz Pateni

06.11.2020 412

Buz pateni; Özel hazırlanmış buzlu bir zeminde altı kızaklı özel ayakkabılarla yapılan ve çeşitli branşları bulunan bir spor dalıdır. Buz pateni hobi olarak her yaşta yapılabilir.

Paten nedir?

Buz pateni ile uğraşan sporcuların buz üstünde kaymak için kullandığı, çoğunlukla tabanına, dar uzun bir çelik takılı ayakkabının adıdır.

Buz pateni branşları

1. Artistik buz pateni

2. Curling

3. Short track (Sürat pateni)

Buz pateni'nin tarihi

Buz patenine ilk kez 15. yy'da Hollandalı ressam Johannes Brugman'ın bir eserinde rastlanmıştır. Brugman, buz üzerinde kayarken düşen bir azizeyi resmetmiştir.

Artistik buz pateni

Artistik buz pateni; Bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir olimpiyat sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir.

Short track (Sürat pateni)

Norveç ve Hollanda'da her zaman sevilen bir spor olan paten yarışları, uluslararası kurallara göre çevresi 400 metre olan oval biçimli bir pistte yapılır. Pistin oval biçimi dönemeçlerin hızla dönülmesine olanak verir. 500 metreyle 10.000 metre arasında değişen uzaklıklarda yapılan paten yarışların­da ulaşılan rekor hız saatte 48 kilometredir.

Curling

Körling, 42x4,3 metrelik buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan olimpik bir takım oyunudur. En basit tanımıyla oyunun amacı, granitten yapılmış dairesel taşı buz üzerinde kaydırarak hedefin merkezinde durdurmaktır.