Halter

Halter

07.11.2020 328

Halter sporu, ilk modern olimpiyat oyunlarının düzenlendiği 1896 yılından bugüne olimpiyat oyunlarında da yer alan bir spordur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde farklı sıkletlerde, koparma ve silkme olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır. Özellikle erkek sıkletleri, halter sporu tarihi boyunca değişiklikler göstermiştir. Halterde kullanılan barın ağırlığı erkeklerde 20 kg, kadınlarda ise 15 kg'dır. Barın uzunluğu ise erkeklerde 2,20, kadınlarda ise 2,01 metredir. Halter barının çapı ise 2,5 cm'dir.

Halter Sıkletleri Nelerdir?

Halter sıkletlerinin adları belli olsa da, sıklet ağırlıkları özellikle erkeklerde tarih boyunca değişiklikler göstermiştir. Sinek Sıklet, Horoz Sıklet, Tüy Sıklet, Hafif Sıklet, Orta Sıklet, Yarı Ağır Sıklet, Orta Ağır Sıklet, Ağır Sıklet, 2. Ağır Sıklet ve Süper Ağır Sıklet olarak 1905 senesinden bugüne sıkletler sınıflandırılmıştır. Günümüzde erkeklerde 8, kadınlarda ise 7 farklı sıklette halter sporu yapılmaktadır. Erkeklerde; 56, 62, 69, 77, 85, 94, 105 ve 105 üzeri kilogramlarda, kadınlarda ise 48, 53, 58, 63, 69, 75 ve 75 üzeri kilogramlarda yarışmalar düzenlenmektedir.

Halter sıkletleri, sporcular arasında denge kurulabilmesi adına oluşturulmuştur. Bu sayede her sporcu, kendi kilosuna yakın olan sporcular ile dengeli bir yarışma şansını elde edebilmektedir. Haltercilerin yarışma öncesi tartılması, sporcuların eşit ağırlık kaldırmaları durumunda kilolarına göre onlara avantaj ya da dezavantaj sağlamaktadır. Yarışma tartısında rakibinden gram bazında dahi hafif olan sporcular, eşit ağırlık kaldırılması durumunda yarışma tartısı avantajı ile sıralamada öne geçmektedir.

Halter Türleri

Halter sporu, silkme ve koparma olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır. Silkme dalında sporcular, halteri öncelikli olarak göğüslerine kaldırmaktadır. Bu ilk aşamada halteri göğsüne getirirken barın sporcunun göğsüne temas etmemesi gerekmektedir. Sonraki aşamada ise halter kafa üstüne atılır ve ayaklar birbirine paralel olacak şekilde, kol dirsekleri kırılmadan halter tutulur. Koparmada ise sporcular, halteri tek seferde başının üstüne gelecek şekilde kaldırmalı ve aynı kurallar çerçevesinde tutmalıdır. Hakem işareti sonrasında halter yere bırakılır. Silkmede halteri göğüste tutmanın avantajı sayesinde, koparmaya göre daha fazla ağırlık kaldırılmaktadır. Halterde madalyalar silkme, koparma ve toplam ağırlık olarak verilmektedir. Sporcuların silkmede ve koparmada kaldırdıkları ağırlıkların toplamı, toplam ağırlık sıralamasında sporcuların yerini belirlemektedir.

Halter sporu dendiğinde hiç şüphe yok ki hepimizin aklına öncelikli olarak, dünya rekortmeni haltercimiz Naim Süleymanoğlu gelmektedir. Kırmış olduğu dünya ve olimpiyat rekorları ile halterde unutulmazlar arasına giren Naim Süleymanoğlu'nun, 1988 yılında Seul'de düzenlenen olimpiyat oyunlarında silkmede kırdığı rekor kaldırışları ile yazımızı noktalayalım;